Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

BHUMI – nowa spółka spin-off Wydziału Biologii UW

BHUMI to nowa spółka spin-off Uniwersytetu Warszawskiego, która zajmuje się tworzeniem bezpiecznych dla środowiska preparatów rolniczych i ogrodniczych, użyźniających i regenerujących glebę, a także pomagających oczyścić ją ze szkodliwych substancji. Jej założycielami są dr Klaudia Dębiec-Andrzejewska, dr Kumar Pranaw i prof. Łukasz Drewniak z Wydziału Biologii UW oraz Anna Głowacka i Tomasz Koms.

Spółka powstała we wrześniu 2023 roku. Jej prezeską jest dr Klaudia Dębiec-Andrzejewska z Instytutu Mikrobiologii Wydziału Biologii UW.

Do założenia firmy doprowadziły badania prowadzone w Instytucie Mikrobiologii. Zespół dr. Kumara Pranawa – w ramach projektu TEAM-NET Fundacji na rzecz Nauki Polskiej – pracował nad wykorzystaniem pierwiastków, które znajdują się w popiołach lotnych. Na bazie tych mikroelementów oraz grzybów i bakterii zespół opracował preparaty stymulujące wzrost roślin, które można stosować w rolnictwie.

Drugie badanie – trwający jeszcze projekt LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, którym kieruje dr Klaudia Dębiec-Andrzejewska – jest ukierunkowane na stworzenie preparatów do poprawy jakości mikrobiologicznej gleby, wzrostu roślin i skuteczności biologicznego oczyszczania gruntów. W odróżnieniu od projektu TEAM-NET, badania w ramach grantu LIDER koncentrują się nie wokół samych komórek, lecz produktów ich metabolizmu, głównie sideroforów.

– To związki wydzielane na zewnątrz komórek tylko wtedy, gdy ilość biodostępnego żelaza w środowisku jest ograniczona. W większości wód i gleb ten pierwiastek występuje w postaci nieprzyswajalnej przez mikroby. W związku z tym organizmy wykształciły mechanizm wytwarzania sideroforów, które są w stanie wychwycić żelazo. Skompleksowane żelazo pobierane jest następnie do komórki. Jeśli dużo wytworzonych w laboratorium sideroforów dostarczymy do gleby, żelazo stanie się w niej dostępne – zarówno dla bakterii, jak i roślin. Rośliny nie będą musiały w tej sytuacji przeznaczać swoich zasobów na mobilizowanie żelaza z gleby. To czysty zysk energetyczny – mówi dr Klaudia Dębiec-Andrzejewska.

Znając wzajemnie prowadzone przez siebie badania oraz ich rezultaty, kierownicy obu zespołów postanowili wprowadzić opracowane przez siebie rozwiązania na rynek. Za optymalne wyjście uznali założenie spółki spin-off. Nazwa BHUMI to imię hinduskiej bogini ziemi, płodności i obfitości.

Obecnie firma oferuje dwa rodzaje preparatów: bazujące na komórkach bakteryjnych i grzybowych, oraz opierające się na produktach metabolizmu bakterii. Testy polowe wykazały, że pozwalają one na ograniczenie stosowania nawozów syntetycznych o co najmniej 30%.

Tym, co wyróżnia produkty BHUMI spośród innych dostępnych na rynku środków, jest możliwość ich zastosowania w różnorodnych warunkach klimatycznych. Sprawdzają się zarówno w czasie przymrozków, jak i suszy. To dlatego, że wykorzystywane bakterie są psychrotolerancyjne, dobrze odnajdują się w różnych temperaturach.

Firma jest obecnie na etapie zwiększania skali produkcji.