Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Naukowcy z Wydziału Biologii twórcami patentu dotyczącego sposób otrzymywania wysoko oczyszczonego polimeru kwasu homogentyzynowego

Patent dotyczy uniwersalnego sposobu otrzymywania wysoko oczyszczonego polimeru kwasu homogentyzynowego (tzw. piomelaniny) ze szczepu antarktycznej bakterii z rodzaju Pseudomonas oraz sposobu jego ekstrakcji.

Piomelanina jest to naturalny polimer kwasu homogentyzynowego wytwarzany przez bakterie, grzyby i rośliny. W naturze piomelanina służy organizmom do ochrony przed promieniowaniem UV oraz wychwytu wolnych rodników. Wykazano, że piomelanina z antarktycznego szczepu Pseudomonas sp. ma zdolność do redukcji żelaza i jego biokoncentracji, co jest istotne w przypadku jego niedoborów w środowisku. Ważnym odkryciem było również wykazanie zdolności do promocji wzrostu roślin, co stwarza szansę na wykorzystanie piomelaniny jako biostymulatora w rolnictwie.

Patent został przygotowany w trakcie wykonywania pracy doktorskiej, a jego autorami są dr Michał Styczyński i prof. dr hab. Łukasz Dziewit z Zakładu Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiskowej, Instytutu Mikrobiologii.