Dr Hejna kierowniczką projektu o prozdrowotnych właściwościach ekstraktów z brunatnych glonów morskich

28 07 2025
Dr Monika Hejna z Instytutu Mikrobiologii otrzymała grant NCN w konkursie SONATA 20 pt. „Nowatorskie składniki zastępcze pochodzenia morskiego o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i przeciwbakteryjnym: nutraceutyki jako prewencyjna alternatywa w komercyjnych systemach hodowli zwierząt”. Wraz z zespołem prof. Magdaleny Popowskiej będzie badała, jak ekstrakty z glonów brunatnych mogą wspomóc system odpornościowy, a co za tym idzie, w dalszej perspektywie, zastąpić powszechnie stosowane antybiotyki.
Ponieważ nadmierne stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt oraz w innych gałęziach przemysłu doprowadziło do alarmującego wzrostu oporności bakterii, to zagraża zdrowiu ludzi i zwierząt. Narastający problem skłonił naukowców do poszukiwania naturalnych oraz nowatorskich rozwiązań w zapobieganiu chorobom u zwierząt gospodarskich bez konieczności stosowania antybiotyków. Wśród potencjalnych rozwiązań glony morskie wyłoniły się jako obiecująca naturalna alternatywa. Glony te są bogate w związki bioaktywne, znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających i antybakteryjnych.
Projekt MARINA-CARE ma na celu zbadanie potencjału leczniczego czterech gatunków glonów brunatnych: Fucus vesiculosus, Fucus serratus, Pelvetia canaliculata oraz Laminaria digitata. Oprócz badania ich indywidualnej bioaktywności zespół sprawdzi sześć kombinacji gatunków w celu ustalenia czy połączenie właściwości prowadzi do wzmocnienia skuteczności.
Naukowcy zatem przeprowadzą analizę chemiczną, gdzie wybrane gatunki glonów brunatnych zostaną przetestowane pod kątem ich wartości odżywczych i kluczowych związków bioaktywnych. Zostaną również oznaczone kwasy tłuszczowe i barwniki. Badacze zbadają również działanie przeciwzapalne wyciągów z glonów z użyciem komórek odpornościowych świń oraz działanie antybakteryjne, wobec bakterii Escherichia coli i Listeria monocytogenes.
Naukowcy mają nadzieję, że glony brunatne będą mogły stać się potężną, naturalną alternatywą dla antybiotyków, a ich zastosowanie paszach doprowadzi do wzmocnienia odporności zwierząt gospodarskich.