Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

“Botaniczny od kuchni – czyli sezonowość przez cały rok!” – nowa książka pracowników Ogrodu Botanicznego UW

Sos z pieczonych pomidorów, ziemniaczany krem z pietruszką i jabłkiem czy chleb z czarnuszką to tylko kilka spośród kilkudziesięciu przepisów kulinarnych, które znalazły się w książce „Botaniczny od kuchni – czyli sezonowość przez cały rok!”. W najnowszej publikacji, autorstwa pracowników Ogrodu Botanicznego UW, można także odnaleźć sezonowe porady ogrodnicze oraz przepisy na napary ziołowe.

„Botaniczny od kuchni” jest efektem kilku projektów realizowanych w ostatnich latach w Ogrodzie Botanicznym UW, które dotyczyły roślin jadalnych, jedzenia w kontekście przyrody i środowiska.

„Naszą książką chcemy zachęcić do przejścia na (bardziej) roślinną stronę mocy – pokazać, że wybieranie produktów z repertuaru roślinnego jest świetną zabawą i przynosi fantastyczne wrażenia kulinarne. A co najważniejsze – jest zdecydowanie lepsze dla planety, a co za tym idzie – dla nas wszystkich!” – pisze w przedmowie do książki dyrektor Ogrodu Botanicznego dr hab. Marcin Zych prof. ucz.

„Bohaterami książki jest 56 roślin jadalnych, które sezonowo możemy znaleźć w każdym sklepie warzywnym lub na bazarze. Chciałam aby wszyscy, którzy będą korzystać z moich kulinarnych porad, znaleźli nowe smaki w warzywach, owocach i ziołach, które są powszechnie znane” – mówi Marianna Wojcieska, która jest autorką historii roślin połączonych z przepisami kulinarnymi oraz licznych zdjęć umieszczonych w publikacji. „Przepisy są łatwe w wykonaniu. Sama nie lubię trudnej kuchni. Lubię gotować szybko, cenię naturalne, proste składniki i smaczne, domowe posiłki. W książce można znaleźć pomysły na dania główne, na przykład marchewkowe kopytka ze smażonymi boczniakami z sosem sojowym, jak i na desery, w tym na zielone babeczki dla najmłodszych” – dodaje.

Monika Latkowska i Dorota Szubierajska odpowiadają za część książki dotyczącą sezonowych porad ogrodniczych dla domowych upraw, a Magdalena Oprządek za receptury na napary ziołowe, w tym między innymi na korzenną kawę łopianową oraz chabrową lemoniadę.

Jak podkreślają autorki, książka ma zachęcić do spojrzenia na rośliny z nowej perspektywy oraz do zastanowienia się dlaczego warto jeść sezonowo, w zgodzie z cyklem rozwojowym roślin i porą roku. „Spoglądajmy na to, co rośnie na grządkach, bazujmy na produktach lokalnych. Bądźmy uważni na to, co dzieje się w przyrodzie” – apelują.

Książka jest wydrukowana na kukurydzianym papierze Crush CORN z repertuaru Papierowego Designu. Autorką projektu graficznego jest Izabela Kuzyszyn, zaś za korektę odpowiada Marta Jankowska.

Książka jest dostępna stacjonarnie w Ogrodzie Botanicznym UW w weekendy i dni świąteczne w godzinach 10.00 – 15.00. Będzie także dostępna w sklepie internetowym Uniwersytetu Warszawskiego.